+370 610 60004

Vitaminas K ir kuo jis toks svarbus


Kiekvienas susidurimas su „ne vietoje“ pastatytu daiktu baigiasi pupsancia melyne? Neskubekite kaltinti jautrios, plonos, glebios odos - galbut jums truksta vitamino K

Nors apie vitaminus, rodos, zinome gana nemazai, sis riebaluose tirpus vitaminas daznai nepelnytai pamirstamas ir nuvertinamas.  Visgi, vitamino K stoka gali sukelti rimtu sveikatos problemu, nes, pasak specialistu, greitai atsirandancios kraujosruvos yra tik ledkalnio virsune.


Kaip ir dauguma vitaminų, organinis K taip pat turi kelias formas – K1 ir K2. Tiesa, savo nauda ir absorbcijos kiekiu jos nėra lygiavertės. Žmogaus organizmas lengviausiai pasisavina vitaminą K2, kurio yra raugintuose pieno produktuose. Žaliose lapinėse daržovėse randama gana daug vitamino K1, tačiau žmogaus organizmas geba absorbuoti tik 10% iš šio kiekio. Dalis šio vitamino taip pat sinetinama ir žmogaus organizme. Šį itin naudingą darbą atlieka žarnyno bakterijos. Deja, daugeliui šiuolaikinių žmonių nepakanka šių žarnyno bakterijų, jas sunaikina vartojami antibiotikai, alkoholis, netinkami mitybos įpročiai, todėl pravartu ieškoti būdų, kaip papildyti šio vitamino atsargas organizme. Per parą suaugusiam žmogui rekomenduojama gauti apie 75 µg vitamino K.

Kaip sužinoti, ar man trūksta vitamino K?

Pirmasis ženklas, kaip jau minėta, itin greit atsirandančios kraujosrūvos bei kraujuojančios dantenos. Taip nutinka todėl, kad vitaminas K yra gyvybiškai svarbus kraujo krešėjimo procese. Esant jo trūkumui kraujas prasčiau kreša ne tik paviršinėse kraujagyslėse, tačiau ir visame organizme, todėl atsiranda vidinio kraujavimo rizika. Sutrikęs kraujo krešėjimas gali lemti didesnį hemoraginio insulto mastą, apsunkinti gijimą po įvairių chirurginių intervencijų ar traumų.

Vitaminas K turi ir kitą ne mažiau svarbią funkciją. Kartu su vitaminu D jis dalyvauja kaulų konsolidacijoje po traumų, yra atsakingas už kalcio pasisavinimą ir stiprius kaulus. Šis vitaminas tampa dar svarbesnis, kai artėjama ar jau prasidėjus menopauzei, esant padidintai osteoporozės rizikai. Net ir vartojant kalcio ir vitamino D papildus, tačiau trūkstant vitamino K, suprastėja kalcio pasisavinimas ir jis tiesiog pašalinamas iš organizmo.

Vitaminų K ir D sąveika arba kodėl taip svarbu jų gauti kartu?

Vaistinių lentynose kuris laikas gausu maisto papildų, kuriuose kalcis derinamas su vitaminu D ir taip užtikrinamas kalcio pasisavinimas. Tad, sakysite, kam dar ir vitaminas K? Tiesa ta, jog vitaminas D iš tiesų padeda iš žarnyno su maistu ar maisto papildais gautą kalcį pasisavinti į kraują, tačiau čia jo darbas ir baigiasi. Tam, kad iš minkštųjų audinių kalcis patektų į kaulus ir būtų ten kaupiamas, reikalingas vitaminas K. Priešingu atveju kalcio perteklius kraujyje gali sukelti kraujagyslių sienelių kalkėjimą, kalcis gali būti šalinamas per inkstus, todėl iškyla tikimybė atsirasti inkstų akmenligei. Tad, nesubalansuotas šio mineralo ir vitaminų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos, nei naudos. Kadangi organizme beveik neįmanomas K vitamino perteklius, jis neturi toksiškumo, todėl rekomenduojama protarpiais papildyti maisto racioną šio vitamino turinčiais produktais ar maisto papildais.

 

 


  VITAMINAS K