+370 610 60004

Vitaminas D: ką verta žinoti?


Dažniausiai sutinkamos vitamino D formos yra vitaminas D2 ir vitaminas D3. Vitaminas D3 yra natūraliai gaminamas žmogaus odoje dėl ultravioletinių spindulių poveikio, o vitaminas D2 daugiausia gaunamas iš maisto produktų. Vitaminas D yra gyvybiškai visam organizmui svarbi medžiaga.

 Vitamino D trūkumas dabar jau laikomas pasauline epidemija. Beveik kiekvienoje mūsų kūno ląstelėje yra vitamino D receptorių, taigi joms visoms reikia „pakankamo“ vitamino D kiekio, kad galėtų tinkamai funkcionuoti. Su vitamino D trūkumu susiję pavojai sveikatai yra gerokai didesni, nei manyta anksčiau. Vitamino D trūkumas siejamas su įvairiomis sunkiomis ligomis, kaip antai su osteoporoze, osteomaliacija, išsėtine skleroze, širdies ir kraujagyslių ligomis, nėštumo komplikacijomis, diabetu, depresija, insultu, autoimuninėmis ligomis, gripu, įvairiais vėžiniais susirgimais, infekcinėmis ligomis, Alzheimerio liga, nutukimu, didesniu mirtingumu ir t. t. Todėl dabar vitamino D kiekio nustatymas laikomas „Medicininiu požiūriu būtinu atrankos testu“o pakankamo lygio palaikymas laikomas būtinu siekiant pagerinti ne tik kaulų būklę, bet ir bendrą savijautą ir sveikatą.

    Yra žinoma, kad būnant saulėje, būtina naudoti apsauginius kremus, tačiau, paradoksalu, apsauginių kremų naudojimas, kurių SPF yra didesnis kaip 8, trukdo vitamino D gamybos procesui, o trumpas, maždaug 15 minučių trukmės, saulės poveikis neapsaugotai odai smarkiai paskatina vitamino D gamybą organizme. Todėl patartina odos bent 15 min. netepti jokiais specialiais kremais, tačiau saulėje būti saikingai, ypač tuo metu, kai ji kaitriausia.

·         Vyresnio amžiaus žmonių oda sintetina net 60 proc. mažiau vitamino D negu vaikų oda. Žiemą ir pavasarį skaičius išauga net iki 90 proc. Todėl vyresnio amžiaus žmonėms labai svarbu gauti vitamino D kartu su maistu ir maisto papildais. Vitamino D turi riebios žuvys, žuvų taukai, jūrų gėrybės, taip pat žalumynai, riešutai, pieno produktai. Vis dėlto vitamino D papildai - pati geriausia apsidraudimo forma.

·         Tyrimai patvirtina, jog esant vitamino D trūkumui - negaunant vitamino pakankamai su maistu, papildais ar saulės šviesa - gresia tokios ligos kaip osteoporozė, išsėtinė sklerozė, kaulų lūžiai, krūtų, kiaušidžių ar prostatos vėžys. Gaunant pakankamą vitamino D kiekį, grėsmė sumažėja. Tyrimai atskleidžia įdomų faktą: vitaminas D padeda stabdyti vėžio plitimą, naikina vėžines ląsteles ir neleidžia augliams didėti.

·         Vien maistas aprūpinti organizmo pakankamu vitamino D kiekiu negali. Netgi pagrindinis vitamino D šaltinis - lašiša (100 g) turi tik 360 IU, kai saugi dienos norma vidutinio svorio suaugusiajam yra  4000 IU.

·         Vitaminas D skatina ląstelių, kurios dengia viršutinius kvėpavimo takus ir padeda išvengti įvairių infekcijų bei peršalimo, gamybą. Jei kasdien atidengtume rankas ir veidą saulei bent 20 minučių, per dvi dienas organizme pasigamintų net 20 000 IU vitamino D.

Pažymėtina, kad saulės Lietuvoje, kadangi gyvename platumuje, stipriai nutolusioje nuo akvatoriaus, fotonai neleidžia pasigaminti tokiam Vitamino D kiekiui, kokį būtų galima gauti iš saulės šiltuosiuose kraštuose. Tačiau tai nėra priežastis vengti buvimo saulėje ir gryname ore.

·         Nors įvairios sveikatos priežiūros organizacijos yra paskelbusios įvairių rekomendacijų dėl vitamino D trūkumo, bendra rekomendacija dar nėra parengta. Naujausioje literatūroje (Worm, 2010) buvo pasiūlyta vitamino D kiekio klasifikacija. Pagal naujausią literatūrą mažesnis nei 20 ng/ml (Atkreipkite dėmesį į matavimo vienetus kraujo tyrimo rezultatuose, nes jie gali skirtis nuo čia pateiktų) kiekis laikomas kritiškai žemu lygiu ir jį nustačius rekomenduojama kreiptis į terapeutą dėl tolesnės diagnostikos ir gydymo. Nuo 40 iki 60 ng/ml vitamino D koncentracija laikoma optimalia ir tyrimai parodė, kad toks kiekis turi prevencinį poveikį. Europos Sąjunga patvirtino kelis teiginius apie sveikatą, susijusius su optimalaus vitamino D kiekio prevenciniu poveikiu ir vitamino D papildais: jie padeda palaikyti reikiamą kalcio kiekį, kaulų būklę, raumenų funkciją, sveikus dantis ir normalią imuninės sistemos funkciją.

 http://www.gervitum.lt/Maisto%20papildas%20D-VITUM%20FORTE%202000,%20K2


  VITAMINAS D